Yhteisöllisyyttä ja arjen käytäntöjä Vierumäellä

Porkkanakakkupalasia ja Halloween kurpitsa lyhty pöydällä.

Vierumäen marttailta täynnä herkuttelua

Olin eräänä lokakuisena iltana elämäni ensimmäistä kertaa marttaillassa, kun Vierumäen Martat sydämellisesti kutsuivat minut paikalle tutustumaan toimintaa ja keskustelemaan kylän ajankohtaisista asioista. Minulla kävi tuuri, sillä juuri sinä iltana oli sadonkorjuunyyttärit, ja keskustelun lisäksi sain nauttia kanttarellikeitosta ja perunarieskoista, salaatista, punajuuripaistoksesta, savulohesta ja lyttypotuista ja vielä jälkiruoaksi porkkanakakusta ja kahveista.

Marttaperinteet kehittyy yhteiskunnan mukana

Martat järjestönä on ollut olemassa jo yli 120 vuotta, mutta Vierumäen Martat hieman nuorempana on sekin toiminut jo vuodesta 1988. Martat on kotitalousneuvontaa antava järjestö, jonka tavoitteena on edistää kotien ja perheiden toimivaa arkea. Paljon on sadan vuoden aikana muuttunut ja emissaarien kotikäynnit on ajanmukaisesti korvannut mm. Facebook-livet ja chat-botit. Mutta se mikä ei ole muuttunut, on Marttojen tapaamisessa välittynyt yhteisöllisyys ja välittäminen sekä edistyksellinen asenne.

Seuraavan sukupolven martat elää ruuhkavuosia – perinteet kaipaavat jatkajia

35-vuotiaana olin illan nuorin osallistuja ja tilaisuuden jälkeen mietin, mistä johtuu, ettei itselläni ole tuttavapiirissä aktiivisia oman sukupolveni marttatoimijoita. Toiminta nimittäin sopisi hyvin vertaistueksi ja hyvien vinkkien jakamiseksi ja saamiseksi ruuhkavuosien keskellä. Ehkäpä syy on juuri siinä, että aikaa on rajallisesti ja sitä on joskus vaikea löytää omille jutuille ylipäätään. Perehdyttyäni Marttojen historiaan ymmärsin, että järjestö on paljon muutakin kuin reseptejä ja siivousvinkkejä. Se on yhteisö, joka syntyi halusta parantaa naisten asemaa ja lisätä sivistystä. Marttajärjestön perustajajäsen Lucina Hagman totesi aikanaan: En ollut nuoruudessanikaan milloinkaan uskonut, että asevoimalla voitaisiin perustaa mitään pysyvää onnentilaa, vielä vähemmän saatoin siihen uskoa nyt. Katse oli käännettävä kansan sivistykseen, työn ja henkisen arvostelukyvyn voimaan (Martat, 2022). Sanat tuntuvat näinä aikoina valitettavan ajankohtaisilta. Toivon kovasti, että lasten vähän kasvaessa myös oma sukupolveni löytää marttatoiminnan ja marttaperinteet siirtyvät eteenpäin, niinkuin ne ovat siirtyneet jo monen sukupolven ajan.

Kirjoittanut: Sara Etola

P.S. Alla ohje, miten keitetyistä perunoista saa tuunattua herkkullisia lyttypottuja parmesanilla maustettuna.

Tältä näytti herkut ja meininki Vierumäen Marttojen sadonkorjuunyyttäreillä:

Lähteet: Martat 2022. Marttaperinne: 1890-luku. Viitattu 18.10.2022. Saatavissa: https://www.martat.fi/martat/marttaperinne/vuosikymmenet/1890-luku/


Kaikki blogit