Vierumäen Kelokodalla on lämmin vaikka ulkona paleltaisi

Vanhoja lyhtyjä hyllyllä Vierumäen Kelokodassa.

On harmaa marraskuu ja ulkona on kylmä. Tai no, kylmyys tietty on suhteellista ja keväällä viisi astetta tuntuisi lämpöiseltä ja vähitellen alkaisin kaivaa sandaaleja esiin, mutta syksyllä se on kyllä kylmä. Kahvia tekee mieli, joten kurvaan Vierumäen Kelokodan pihaan ja kävelen sisään. Kello on kymmenen – hitto – en ihan ehtinyt aamupalaveriin. Aamuisin Kelollelle nimittäin kokoontuu kyläläisiä epävirallisiin aamukokouksiin vaihtamaan kuulumisia ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista.

Kylän ajankohtaiset asiat historian varrelta ovat tuttuja Kelokodan pitäjälle Heidille, samoin kuin monen kyläläisen kasvot. Heidi on pyörittänyt kahvilaa ja tapahtumatoimintaa Kelolla jo vuodesta 2008 ja esiintyjinä on ollut tunnettuja suomalaisia esiintyjiä aina Meiju Suvaksesta Janne Hurmeeseen ja Konsta Hietaseen.   

Oi onneani! Missasin ehkä aamupalaverin, mutta tullessani sisään huomaan, että kahvilan lattialla makailee tyytyväisenä pieni vauva kaukalossaan äidin hörppiessä kahvia.  Tämä lapsi saattaa hyvinkin olla tuorein kyläläinen, ikää nimittäin on vasta kaksi kuukautta. Äkkiä kutsumaan pientä joulupuuroille, jossa kyläyhdistys muistaa perinteisesti kylälle syntyneitä vauvoja.

Palvelua Kelolla jo kolmatta kymmenettä vuotta

Vierumäen Kelokota avattiin vuonna 2000, tuolloin nimellä Vierumäen Kelokrouvi. Helmikuun 18. päivä samana vuonna kello 10.30 krouvissa myytiin ensimmäinen keskiolut. Ostajan nimi oli Enska, ja tästä muistuttamassa on Kelolla edelleen pieni kaiverrettu laatta. Heidin veli Mikko osti Kelokrouvin liiketoiminnan 2003 ja myöhemmin koko rakennuksen. Vuonna 2008 Heidi tuli Kelolle yrittäjäksi veljensä sairastuttua ja seuraavana vuonna osti rakennuksen. Vuosien aikana Heidi on muokannut Keloa näköisekseen. Viimeisimpänä uudistuksena hän esitteli sisällä olevia istuinpöllejä, joita muokattiin asiakkaiden toiveista ja joidenka verhoilu on paikallisen Restaurointiwerstas Lind Ky:n käsialaa.

Juodessani kahvia pääsen samalla sopivasti jutustelemaan kyläläisten kanssa, vaikka aamun kokoustajista suurin osa onkin jo ehtinyt poistua. Vastaanotto Kelolla on lämmin, välitön ja kodikas. Tuntuu että tulisi jonnekin todella tuttuun paikkaan, vaikka tämä on vasta toinen kertani täällä. Aiemmin ajaessani ohi en ollut varma, onko kyseessä kahvila vai anniskeluravintola, mutta ilokseni voin kuitenkin perheellisenä todeta, että vaikka paikassa on täydet anniskeluoikeudet, niin päiväsaikaan paikka sopii oikein hyvin koko perheen mukavaksi taukopaikaksi esimerkiksi kahvin ja kaakaon ääressä. Vierumäen Kelokodalla erityistä on myös se, että tauon voi pitää vaikka moottorikelkkailun lomassa, sillä Heinolan Ilveskelkat ry:n kelkkareitti lähtee Kelon parkkipaikalta ja sisällä on myynnissä kelkkareittien päivä- ja vuosilupia (vain käteismaksulla). Vierailun ja hyvien keskustelujen päätteeksi mieli on taas täynnä ajatuksia ja ideoita, niin pieniä kuin suuriakin, alueen mahdollisuuksista.

Vierumäen Kelokota löytyy myös Facebookista.

Teksti: Sara Etola


Kaikki blogit