Lähiruokaa suoraan tuottajalta

Vierumäellä toimiva rekorengas REKO Vierumäki on aloittanut toimintansa vuonna 2018 ja laajentunut myöhemmin myös Heinolan torille. REKOn toimintaperiaate on yksinkertainen, siinä tuotteet siirtyvät tuottajalta suoraan kuluttajalle ilman lähikauppaa tai välikäsia. REKO-ruokarenkaat toimivat Facebookissa suljettuina ryhminä, joissa tuottajat tarjoavat tuotteita noudettavaksi ennalta sovitusta paikasta ennalta sovittuun aikaan ja kaikki tuotteita tilanneet tulevat samaan aikaan niitä noutamaan. Vierumäen REKO-renkaassa tarjolla on ollut mm. lähitilojen maitoa ja ternimaitoa, jogurttia, kanamunia, juustoja, marjoja, juureksia, lihaa, kalaa ja mehua. 

REKO-toiminta on saanut alkunsa jo vuonna 2013 Pietarsaaressa, kun luomuviljelijä Thomas Snellman halusi luoda tavan myydä elintarvikkeita suoraan kuluttajille. Ajatus oli syntynyt jo edellisenä vuonna ja matka Ranskaan ja tutustuminen paikalliseen AMAP-elintarviketoriin loi pohjan idealle REKOsta. Heinäkuussa 2013 ensimmäinen rekorengas aloitti toimintansa ja suhteellisen pian perustettiin myös toinen. Siinä missä rekorenkaita vuonna 2013 oli Suomessa kaksi kappaletta ja liikevaihto oli noin 80 000 €, oli vuonna 2021 renkaita jo 210 ja niiden liikevaihto oli 35 miljoonaa €. REKO-toiminta on pokkeuksellinen, sillä sitä ei omista kukaan eikä sillä tehdä voittoa: REKO-Facebook-ryhmien yllpitäjät ovat vapaaehtoisia eivätkä saa työstään palkkaa. (Snellman 2021, 11–18). 

REKO tulee ruotsin kielen sanoista rejäl konsumtion eli suomeksi reilu kulutus (Snellmann 2021, 25). Vierumäen ja Heinolan REKOssa ovat mukana säännöllisemmin esimerkiksi Alastalon luomutila, Aittolahden tila, Anna-Liisa Parikka, Asikkalan juustola, Hietalan tila 1544, Hinkkuri Higland, Heidi Seppälä, Hämeenniemen tila, Onnen virta ja Puutarha Toivo sekä satunnaisesti myös muita tiloja. Facebookissa alueen rekorengas löytyy nimellä REKO VIERUMÄKI/HEINOLA ja siellä tuottajat ilmoittavat ennen jakelupäiviä mitä tuotteita on tarjolla mihin hintaan ja kuluttajat tekevät kommentoimalla sitovan tilauksen. Tuotteet ovat noudettavissa REKO-päivinä, joita ovat parillisen viikon perjantait Heinolan torilla klo 17.15–17.45 ja Vierumäen Salen parkkipaikan vieressä klo 18.00–18.30. 

Klikkaa itsesi Facebookin REKO VIERUMÄKI/HEINOLA ryhmään TÄSTÄ.

Teksti: Sara Etola

Lähteet: 
Snellman, T. 2021. Reko – reilua kulutusta vuodesta 2013. Forsberg Printed Communication, 2021. 

Kevään 2023 jakelupäivät alla. HUOM. Jakelupäivä myös pitkäperjantaina 7.4.


Kaikki blogit