Netillä on paljon hyviä puolia ja se tarjoaa parhaimmillaan ystäviä, kielitaitoa, tietoa ja vertaistukea, mutta samaan aikaan sen uumenissa lymyilee vaaroja enemmän kuin moni osaa kuvitellakaan. Pelastakaa Lapset-järjestön kyselyn (2021) mukaan lähes yhdeksän kymmenestä lapsesta on joskus saanut aikuiselta seksuaalisävytteisiä viestejä tai alastonkuvia ja iso osa 11–17-vuotiaista kohtaa netissä groomingia?
Netillä on paljon hyviä puolia ja se tarjoaa parhaimmillaan ystäviä, kielitaitoa, tietoa ja vertaistukea. Samaan aikaan sen uumenissa lymyilee vaaroja enemmän kuin moni osaa kuvitellakaan. Parhaimmillaan sosiaalinen media yhdistää, mutta pahimmillaan tarjoaa alustan kiusaamiselle aikuisten katseilta piilossa. Kuinka lapset ja nuoret voivat saada netin parhaat puolet käyttöönsä turvallisesti?
Olkkari-illassa keskusteltiin lasten ja nuorten nettikokemuksista
Syyskuun lopussa Heinolan kaupungin Olkkari-illassa selviteltiin mihin lapset ja nuoret törmäävät netissä ja miten aikuisten tulisi toimia epäilyttävän sisällön tullessa ilmi. Tilaisuudessa käytiin läpi kouluterveyskyselyn tuloksia niin valtakunnallisesti kuin Heinolan osalta. Kyselyyn vastaajista Heinolassa ala-asteikäisistä vajaa kolmannes on huomannut olevansa netissä, vaikka ei ole huvittanut. Yläasteikäisistä näin kokee jo 40 prosenttia ja lukiolaisista jopa yli puolet. Ala-asteikäisten kohdalla pojat kokivat tyttöjä enemmän olleensa netissä, vaikka ei ole huvittanut, kun taas vanhemmissa ikäryhmissä tytöt kokevat poikia enemmän kuluttavansa tahtomattaan aikaa verkossa. Muuten vain verkossa hengailu, jopa tahtomattaan, kertoo omaa kieltään esimerkiksi sosiaalisen median koukuttavuudesta.
Grooming on monille lapsille arkipäivää
Iso osa 11-17-vuotiaista lapsissa on kohdannut netissä groomingia eli houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin. Viimeisen vuoden aikana seksuaalista kommentointia, ehdottelua, viestittelyä tai kuvamateriaalin näyttämistä on 4.-5.-luokkalaisista (10-11-vuotiaista) Heinolalaisista kyselyyn vastanneista kohdannut pojista lähes 10 prosenttia ja tytöistä yli 20 prosenttia. Yläasteikäisistä tytöistä näitä on kohdannut jo peräti 45 prosenttia vastaajista.
Erilaiset sosiaalisen median kanavat ja niillä tapahtuva ahdistelu on puhuttanut jo joitakin vuosia. YLE:n MOT-toimitus loi tekoälyn avulla kolme eri-ikäistä valeprofiilia Snapchatiin (YLE MOT: Valeprofiili paljasti ahdistelijat) Toimituksen luomista valeprofiileista 10- ja 13 vuotiaat tytöt saavat lyhyessä ajassa suuren määrän seksuaalissävytteisiä yhteydenottoja aina alastonkuvapyynnöistä omia sukupuolielimiä esittäviin kuviin ja ehdotteluihin siitäkin huolimatta, että tytöt kertovat olevansa lapsia.
Uudet ilmiöt ja kanavat tuovat nuorten silmille karua materiaalia
Kiusaaminen netissä ei ole uusi ilmiö ja se onkin edelleen valitettavan yleistä. Erilaiset sosiaalisen median kanavat katoavine viesteineen luovat alustan kiusaamiselle aikuisten katseilta piilossa. Heinolassa alakoululaisista vastaajista 12 prosenttia on kokenut koulukiusaamista viestien, soittojen, kännykkäkuvien tai Internetin välityksellä.
Sosiaalisen median algoritmit rakentavat nuorten kuvaa maailmasta ja jatkuvasti silmiin osuvat täydelliset kuvat luovat ulkonäköpaineita sekä vääristynyttä kuvaa elämästä. Olkkari-illassa groomingin ja algoritmien lisäksi keskustelua herätti myös eri somekanavien sisältö ja esimerkiksi TikTokissa nuori törmää helposti itsetuhoisuuteen, itsemurhaan ja mielenterveyteen liittyviin videoihin, joita toiset käyttäjät tekevät livenä eli suorana lähetyksenä. Yhtenä tuoreena ilmiönä onkin noussut esiin Rappiolivettäminen, jossa esimerkiksi päihdeongelmista kärsivät ihmiset rahoittavat arkeaan sekoilemalla livekameralle. Iltasanomien syksyllä 2023 tekemän jutun mukaan jopa tuhannet ihmiset seurasivat eräänä arki-iltana livenä, miten nainen juo itsensä humalaan ja tappelee puolisonsa kanssa. (IS: Rappiotiktok: lääkäri varoittaa haitallisesta sometrendistä).
Netti tarjoaa myös paljon hyvää
Parhaimmillaan netti tarjoaa myös paljon hyvää: ystävyyttä, vertaistukea, yhteisön ja tietoa. Verkossa on mahdollista tehdä virtuaalimatkoja ja hakea tietoa lähes mistä tahansa maailman kolkasta ja sieltä on mahdollista löytää itselleen vaikka uusi harrastus ja tiivis harrastusyhteisö tai jopa ammatti. Myös erilaisten pelien pelaamisesta voi olla hyötyä sen kehittäessä esimerkiksi ongelmanratkaisutaitoja ja silmän ja käden koordinaatiota.
Lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisen apua
Ihmisen aivot kehittyvät n. 25-vuotiaaksi sakka. Viimeisenä kehittyy etuotsalohko, joka vastaa itsehillinnän säätelystä ja päätöksenteosta mielelle vaativissa tilanteissa ja tämän takia lapset ja nuoret tarvitsevat ohjausta ja tukea aikuisilta esimerkiksi ruutuajan säätelyssä. Olkkari-illassa Vierumäellä vanhemman vinkkilista piti sisällään seuraavat asiat:
- Keskustele lapsen kanssa netin käytöstä
- Ikätasoisesti
- Rauhassa, ei pelotellen
- Mieti, minkä verran lapsen on tarve saada ruutuaikaa
- Sopikaa ja pitäkää kiinni ruutuajasta
- Puhelinparkki
- Pidä huoli tietoturvasta
- Salasanat
- Nimi- ja osoitetiedot
- Tietyt rajaukset esim. hakukoneeseen
- Näytä esimerkkiä
- Vahvista yhteyttä lapsen kanssa niin, että hän uskaltaa kertoa, jos kohtaa jotain pelottavaa tai häiritsevää
- Ole tarpeen mukaan yhteydessä ammattilaisiin matalalla kynnyksellä
Apua, tukea ja neuvoja vanhemmille ja nuorille
Vaikka kuinka yrittäisi ja toimisi täysin oikein, kuka tahansa voi joutua tilanteeseen, jossa lapsi on joutunut kiusaamisen, seksuaalisen ahdistelun tai muun rikoksen uhriksi. Kiusaamistapauksissa yhteyttä voi ottaa kouluun, opiskeluhuoltoon ja kouluvalmentajaan tai nuorisopalveluihin. Rikosepäilyssä yhteydenotto nettipolisiin, rikosuhripäivystykseen tai nettipalvelun ylläpitoon. Verkossa esiintyvistä uhista ja rikosepäilyistä kuten lapsen kiristämisestä netissä voi ilmoittaa poliisin yhteisen Nettivinkki-sivun kautta (Nettivinkki).
Heinolan yläasteen 7.-9. luokkalaisille sekä Heinolan lukiossa opiskeleville apuna kaikissa netin ikävissä tilanteissa toimii Someturva, joka on nettiselaimessa toimiva sovellus, josta voi kysyä nimettömästi neuvoa jos on joutunut ikävään tilanteeseen somessa, pelissä tai muualla Internetissä. Someturvassa apua saa someen erikoistuneilta ammattilaisilta. Someturvan tiimi koostuu juristeista, sosiaalipsykologeista ja psykologeista.
Lisätietoja aiheesta :
Aikuiset ja vanhemmat
MLL-Lapset ja media
Pelastakaa lapset ry-Digitaalinen lapsuus
Suojellaan lapsia ry
Väestöliitto-Digiturvataidot
Sua varten somessa
Pelikasvatus.fi
EHYT ry-Digipelaaminen
Lapset ja nuoret
MLL-Nuortennetti
Pelastakaa lapset ry – Nettivihje
Sua varten somessa
BuenoTalk
Someturva (Heinolan yläaste & lukio)
Kaikki blogit