KANNANOTTO: Paloasema ja Aavehalli ovat tärkeitä vierumäkeläisille

Paloasema ja Aavehalli ovat tärkeitä Vierumäen turvallisuuden, yhteisöllisyyden ja vetovoiman näkökulmasta

Vierumäen kyläyhdistys ry, Vierumäen VPK, Vierumäen Aavehallin omistava Vierumäen Jytinä ry, Vierumäen Martat ry ja Vierumäen Metsästysseura ry, ovat huolestuneita Heinolan kaupungin suunnitelmista myydä Vierumäen Paloaseman kiinteistö, joka sisältää myös Aavehallin tontin. Sekä Paloasemalla että Aavehallilla on keskeinen merkitys sekä Vierumäen alueen vetovoimatekijöissä että asukkaiden yhteisöllisyydessä.

Vierumäen VPK:n historia vahvasti sidoksissa alueen teollisuuteen

Vierumäen Paloasema toimii kotipaikkana Vierumäen VPK:lle, jolla on tärkeä rooli paitsi alueen turvallisuuden näkökulmasta myös harrastusmahdollisuutena niin aikuisille kuin lapsille ja nuorillekin. Vierumäen alueella on paljon teollisuutta ja raskasta liikennettä sekä tulevaisuudessa myös Heikkimäen yrityspuiston alue täynnä yrityksiä, ja oma palokunta tuo turvaa myös niiden näkökulmasta. Vuonna 1982 palokunnasta tulikin teollisuuslaitosten yhteinen palokunta, jolloin se myös sai käyttöönsä nykyisen paloasemarakennuksen. Palokunta toimi Vierumäen tehdaspalokunta ry nimellä aina vuoteen 2002 asti, josta lähtien se on toiminut nimellä Vierumäen vapaaehtoinen palokunta.

Vierumäen VPK:lla on palokuntasopimus Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kanssa ja se toimii osana Päijät-Hämeen laajaa sopimuspalokuntaverkostoa avustaen vakinaista palokuntaa erilaisissa sammutus – ja pelastustehtävissä. VPK:n rooli on merkittävä myös varautumisessa ja mahdollisissa poikkeustiloissa. Palokunnan miehistö harjoittelee viikoittain, jonka lisäksi VPK:lla toimii Palojunnut 7–18-vuotiaille lapsille ja nuorille. Harrastaminen on maksutonta.

Vierumäen kylän yhdistyksillä on ollut paljon visioita Palotalon käyttöasteen kasvattamiseksi ja kehittämiseksi esimerkiksi kokous- ja etätyötiloiksi sekä nuokku- ja harrastekäyttöön asukkaille, mutta epävarmuus tilojen tulevista käyttösuunnitelmista on estänyt remontoinnin ja suunnitelmien toteuttamisen.

Aavehalli tuo kylälle satoja kävijöitä viikoittain

Vierumäen Jytinä ry:n omistama Aavehalli toimii paitsi kylätalona ja vuokrattavana juhlatilana mahdollistaen yhteisöllisen toiminnan kylällä, se myös vetää viikoittain satoja tanssijoita kylälle Tiistaitansseihin. Tanssijoita Tiistaitansseihin tulee ympäri Etelä-Suomen ja vauhdikas ja liikunnallinen harrastus paitsi ylläpitää kuntoa, myös tuo asiakkaita Vierumäen palvelualan yrityksille.

Matkailijoiden tuomisen lisäksi Aavehalli toimii kylätalona ja tapahtumapaikkana monille alueen järjestöjen tapahtumille. Aavehallilla järjestetään vuosittain esimerkiksi kylän Puurojuhla sekä Halloweenhulinat, jonka lisäksi viime vuosina on järjestetty lavatanssikursseja, myyjäisiä, jouluaskartelua, vaalipaneeli ja asukastilaisuuksia.

Järjestöt toivovat kaupungilta toiminnan jatkossakin mahdollistavaa ratkaisua

Vierumäellä toimivat järjestöt toivovat kaupungin päätöksentekijöiden huomioivan ja tunnustavan vapaaehtoistyön tuoman arvon paitsi Vierumäelle myös Heinolalle ja tekevän sellaisen ratkaisun, joka mahdollistaa toiminnan myös jatkossa. Järjestöt peräänkuuluttavat pitkäaikaisia ratkaisuja, jotka tekevät kannattavaksi kiinteistöjen kunnostamisen ja ylläpidon pitkälle tulevaisuuteen. Järjestöt ovat avoimia neuvotteluille erilaisista ratkaisuista ja toivovat että kiirehtimisen sijaan ratkaisuja tehdään harkiten asukkaiden ja alueen hyvinvointi- ja vetovoimatekijät huomioiden.

Päätöksenteon tueksi järjestöt toivottavat kaupungin asukkaat, päättäjät ja viranhaltijat, median sekä alueen yritysten edustajat tervetulleiksi tutustumaan tiloihin ja toimintaan Palotalon ja Aavehallin avoimiin oviin tiistaina 16.4. klo 16.30–18.30.
Tilaisuudessa tarjolla esittelyn lisäksi grillimakkaraa ja kahvitus.


Kaikki blogit