Juhlamuotia suoraan Vierumäeltä

Ajellessa Vuolenkoskentietä katse kohdistuu mainokseen, joka mainostaa juhlavaatteita. Nimi ja logo ovat tuttuja, ainakin jos on liikkunut muutamia vuosia sitten Lahdessa Hämeenkadulla. Siellä nimittäin oli kauppa, jonka näyteikkunan eteen useat pysähtyivät ihastelemaan sesongin mukaan väriteemoittain vaihtuvia toinen toistaan upeampia juhlapukuja. 

F.irman yrittäjä Irma Thyni palasi pari vuotta sitten Vierumäelle lapsuudenkotiinsa. Sitä ennen elämässä ehti tapahtua vaikka mitä ja tie vei aluksi useiksi vuosiksi Varsinais-Suomeen TS-yhtymään. Graafisen suunnittelun parissa kuluneet vuosikymmenet päättyivät työttömäksi jäämiseen graafisen alan ahdingon myötä. Jotain piti keksiä, joten Irma suoritti pukeutumisneuvonnan koulutuksen sekä erikoisammattitutkinnon yrittäjyydestä. Vuonna 2012 Irma avasi juhlapukuliikkeen Vierumäellä siirtyen välillä Lahden keskustaan, mutta palaten lopulta vuonna 2021 takaisin Vierumäelle, jossa hän nyt myy juhlapukuja lapasuuden kotinsa pihapiirissä olevassa erillisessä rakennuksessa. 

Ja kun rännän keskeltä astuu sisään Irman liikkeeseen, todella tuntuu siltä kuin tulisi toiseen maailmaan. Rekeissä roikkuu valtavat määrät upeita mekkoja väreittäin lajiteltuna. Hyllyllä kimaltelee korut ja tiarat ja myös pikkulaukut on järjestelty sateenkaaren väreissä. 

Viime vuodet eivät ole olleet yrittäjälle helppoja: koronan takia kauppa hyytyi täysin ja nyt kuluttajia piinaa inflaatio. Irma pitää hyvänä ratkaisuna siirtymistään Vierumäelle, sillä kulut kaupungin keskustan tiloissa ovat aivan toiset kuin nykyisessä sijainnissa. Vaateala ylipäätään on ollut kovassa myllerryksessä verkkokauppojen myötä eikä asiaa helpota tämän hetkinen maailmantilannekaan. Irma kuitenkin uskoo, että kun ajat normalisoituvat niin paremmat ajat koittavat myös muotialalle.

 

Vierumäki on hyvä paikka yrittäjälle

Vierumäen vahvuutena yrittäjälle Irma pitää ehdottomasti sijaintia. Samoin kuin vaikka Lahdesta, liikenneyhteydet kaikkialle Etelä-Suomeen ovat hyvät, mutta tilat huomattavasti edullisemmat. Kun kyseessä on juhlamekon hankinta, kuluttajat ovat valmiita kulkemaan pidempiäkin matkoja sen oikean löytääkseen. Alueen heikkoutena Irma pitää sitä, että sen potentiaalista yritystoimintaan ei ole viestitty tarpeeksi laajalle ja näkyvästi tai sitten se ei ole tavoittanut kohderyhmäänsä. Hän näkee, että alue toimisi monenlaiseen erilaiseen yritystoimintaan pienistä yrittäjistä niin kuin hän aina suurempiinkin yrityksiin. 

Irman valikoima häikäisee ja käynnin jälkeen on iloinen mieli, sen verran tehokasta on liikkeessä saatu väriterapia harmaan räntäsateen keskellä. Boutique F.irma on avoinna sopimuksen mukaan ja valikoimaa löytyy aina kesän juhlamekoista vanhojentanssi ja miksei vaikka häämekkoihinkin. Onpa Irman liikkeestä ostettuja mekkoja nähty lähes vuosittain myös linnan juhlissa. 

Teksti: Sara Etola

Boutique F.irman kotisivut


Kaikki blogit