Härkälän yhteisen vesialueen osakaskunta hoitanut Vierumäen kalavesiä jo 50 vuotta

Pilkiltä nostettuja ahvenia laatikossa.

”Kalastusoikeuden haltija on velvollinen järjestämään kalavetensä hoidon ja kalastuksensa, että kala- ja rapukannan säilyminen on turvattu. ”
(Kalastuslaki 503/1951 §53)

Härkälän yhteisen vesialueen osakaskunta turvaa kyläläisten virkistyskalastusmahdollisuuden


50-vuotistaivaltaan tänä vuonna juhlinut Härkälän yhteisten vesialueiden osakaskunta on monen vähemmän tuntema, mutta merkittävää työtä tehnyt Vierumäen alueen toimija. Osakaskunnan ydintehtäviä on kalavesien hoito eli istutukset, kulun turvaaminen venevalkamiin ja niiden kunnosta huolehtiminen, kalastusoikeuden haltijoiden, pyydysmäärien per ruokakunta sekä yksikkömaksun suuruuden määrääminen. Päälinjat päätöksissä muodostaa jakokunnan vuosikokous ja toimeenpanevana elimenä hoitokunta.

Varsinaisia jäseniä ovat kylän yhteisiin vesialueisiin oikeuden omistavat manttaaliluvun mukaan, jonka lisäksi vuosikokoukseen on perinteisesti hyväksytty puheoikeudella myös Vierumäen kylällä vakituisesti asuvat ja lomakiinteistöjä omistavat, joille on myös myönnetty oikeus virkistyskalastukseen eli kalastusyksiköiden ostamiseen vuosikokouksen päättämillä määrillä ja rajoituksilla.

Kaksi tyttöä kalastaa laiturilla.

Kalattoman perinteiset onkikilpailut 2023 kokosi kasaan kymmeniä pienempiä ja isompia kalastajia

Alueen vesistöihin istutettu vuosien aikana tuhansia kaloja

Osakaskunta sai alkunsa, kun Härkälän yhteisten vesialueiden omistajat ja kalastajat Jaakko Viljamaan puuhaamana päättivät muodostaa 1974 Härkälän kalastuskunnan. Näin saatiin elin hoitamaan vesialueiden omistajien velvollisuudet ja kalastajien oikeudet. Perustava kokous pidettiin Aavehallissa 12.5. 15 osakkaan voimin ja vuonna 1976 suoritettiin ensimmäinen vesien ph-tutkimus sekä istutukset, jolloin vesiin pääsi uimaan 30 000 haukea. Vuosikymmenien aikana haukien lisäksi vesistöihin on istutettu osakaskunnan toimesta yli 136 000 siikaa, 14 600 kuhaa, 2000 nieriää, 745 lahnaa, 678 taimenta sekä 571 kirjolohta sekä 2000 rapua.

Istutusten ja teiden hoidon ja kunnostuksen lisäksi osakaskunta on osallistunut perinteisesti kylän koko perheen onkikilpailujen ja pilkkikilpailujen järjestämiseen. Tuloja ydintehtäviin ja toiminnan pyörittämiseen osakaskunta saa yksikkömaksuista sekä osakaskunnalle tuloutetuista valtion kalastushoitomaksuista.

Terhi Ahokas lukee vuoden 2024 Palpasen pilkkikilpailun tuloksia

Uusia tekijöitä kaivataan

Nykyisistä toimijoista moni omaa jo pitkän ja pyyteettömän uran, jonka takia seuraavaa sukupolvea toivotaan mukaan toimintaan. Uudet ideat ovat tervetulleita ja osakaskunta tarjoaakin kiinnostuneille vakavaraisen ja ideoiden toteuttamiseen valmiin yhteisön.  Toiminta ei vuositasolla vie paljoa aikaa, vaan koostuu muutamasta kokouksesta ja kalanistutuskerrasta, mutta se turvaa virkistyskalastusmahdollisuuden ja vesistöjen pysymisen elinvoimaisena myös tulevaisuudessa. Toimintaan voi lähteä mukaan osallistumalla kevättalvella pidettävään Jakokunnan vuosikokoukseen tai olemalla yhteydessä Härkälän yhteisen vesialueen osakaskunnan Hoitokunnan puheenjohtajaan Risto Laurilaan (puh. 050 355 5840, risto.laurila@hotmail.fi).

Kalattoman periinteiset koko perheen onkikilpailut järjestetään 15.9.2024. Lisätietoja klikkaamalla tästä!

Katso video Härkälän yhteisen vesialueen osakaskunnan historiasta Youtubesta


Kaikki blogit