Saapuessani Vierumäen koulun ruokalaan hieman ennen kymmentä, on lounaan valmistelut jo pitkällä. Keittiössä järjestelmällisesti toimiva Oili Tonteri valmistaa koululaisten ruokia jo kahdettatoista vuotta. Hän aloitti vuonna 2010 ja on ruokalan ainoa työntekijä. Koululaisten ruokailun ja iltapäivän välipalan lisäksi hän hoitaa myös päiväkodin aamupalan, lounaan ja välipalan.
Oili muistelee, että enimmillään hänen aikanaan pelkästään koulun puolella oppilaita on ollut viitisen kymmentä. Hän kertoo viihtyneensä työssään hyvin, vaikka työkaveria ei vierellä olekaan. Kokemuksen näkee Oilin liikkeistä ja rauhallisuudesta: vaikka kello lähenee puolta ja ensimmäiset koululaiset ovat piakkoin saapumassa, keittäjä nostelee ruokia esille tyynesti. Kun kaikki on valmiina, ei mene kauaakaan, kun ensimmäiset oppilaat saapuvat. Moni tervehtii Oilia tottuneesti ja alkaa latoa ruokaa lautaselle. Tänään tarjolla on tomaattia, salaattia ja porkkanaa, ruoaksi pastaa ja chili con carnea.
Seuraan lasten ateriointia ja havaitsen, että lautaset tyhjenevät tehokkaasti eikä biojäteastiaan tarvitse juuri kajota. Oili vahvistaa havaintoni ja toteaa että koulussa lautasjätettä tulee yleensä hyvin vähän. Biojätettä kertyy lähinnä päivinä, jolloin tarjolla on hedelmiä, jotka pitää kuoria, jolloin kuoret päätyvät roskiin.
Kaupunkikehityksessä trendinä on ollut, että ruoan valmistus on siirretty keskuskeittiöille, joista ruoat kuljetetaan lämmitettäväksi toimipisteisiin. Näin on tapahtunut myös Heinolassa. Vierumäen koulu on siitä ainutlaatuisessa asemassa, että siellä ruoka valmistetaan edelleen itse. Tiedustelen oppilailta, miten ruoka yleensä maistuu ja kukaan ei tunnusta, että ruoka olisi koskaan pahaa.
Koululaisten jälkeen ruokalaan saapuu päiväkodin isompia lapsia. Hekin ottavat tottuneesti ruokaa lautaselle ja toisin kun koululaisissa, moni hakee vielä lisääkin, jopa kasviksia. Suurin osa lapsista, niin koululaisista kuin päiväkodinkin lapsista kiittää Oilia poistuessaan. Poistun itse ruokalasta siinä vaiheessa, kun tulee Oilin vuoro pitää lounastauko. Sen jälkeen alkaakin sitten iltapäivän välipalojen valmistelut.
Kyläkoulun arkea voit seurata Vierumäen koulun FB-sivuilta.
Teksti: Sara Etola
Kaikki blogit